DEMIGOD: Σχεδιασμός και ανάπτυξη νανοδιάταξης (κλειστού συστήματος) με βάση το γραφένιο για την ανίχνευση της γλυκόζης στον ιδρώτα και την ελεγχόμενη διαδερμικη αποδέσμευση της εγκλωβισμένης σε νανογαλακτώματα υπογλυκαιμικής ουσίας

30-05-2022


Το έργο προτείνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας καινοτόμου διαγνωσοθεραπευτικής διατάξεως η οποία θα κάνει χρήση καινοφανών δομών γραφενίου. Η υλοποίησης του έργου θα στηριχθεί σε τρεις επιμέρους δράσεις και συγκεκριμένα:

         A. στην ανάπτυξη ενός ευαίσθητου βιο-αισθητήρα γλυκόζης στον ιδρώτα με βάση το γραφένιο. Θα εναποτεθούν φύλλα γραφενίου με τη τεχνολογία αιχμής Langmuir Blogget στα οποία θα ακινητοποιηθούν ενώσεις που εμφανίζουν ικανότητα δέσμευσης της γλυκόζης. Ο βιο-αισθητήρας θα είναι ένα αυτοκόλλητο επίθεμα το οποίο θα μετράει συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα και επομένως θα είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος.

        B. στην ανάπτυξη ενός συστήματος παρατεταμένης αποδέσμευσης υπογλυκαιμικής αγωγής. Αναστολείς SGLT-2 και ανάλογα GLP-1, δραστικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, θα εγκλωβιστούν σε νανογαλακτώματα. Τα νανογαλακτώματα θα φέρουν λιπόφιλες ιδιότητες και θα τοποθετηθούν σε επιθέματα ζελατίνης τα οποία θα προσκολλώνται στην επιφάνεια του δέρματος όπως και ο βιο-αισθητήρας.

       C. στην ανάπτυξη μια διάταξης/λογισμικού η οποία, μέσω τεχνολογίας Bluetooth, θα λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από τον βιο-αισθητήρα, θα αναλύει τη μεταβολή των επιπέδων γλυκόζης στον ιδρώτα και θα σηματοδοτεί την απελευθέρωση του νανογαλακτώματος του επιθέματος μέσω θέρμανσης. Το τελικό προϊόν (Δράσεις Α, Β και Γ) θα είναι ένα αντικείμενο έξυπνης εξειδίκευσης στο χώρο της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής το οποίο αξιοποιεί την ισχυρή ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει την τελευταία δεκαετία η επιστήμη υλικών, η βιοτεχνολογία και η πληροφορική. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να προσφέρει όχι μόνο επιστημονικά και οικονομικά οφέλη στα συμμετέχοντα ιδρύματα και την εταιρεία καθώς και στη χώρα μας, αλλά κυρίως στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός μεγάλου αριθμού ατόμων καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος κλειστού ελέγχου (closed-loop) και εν τέλει τον πλήρως αυτοματοποιημένο έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη με συνεχείς μετρήσεις των επιπέδων γλυκόζης και χορήγηση της υπογλυκαιμικής ουσίας.

Η προτεινόμενη ερευνητική δραστηριότητα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αναθεωρημένες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) που στοχεύει στην ανάπτυξη διαγνωσοθεραπευτικών διατάξεων για την ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων για αποτελεσματικότερη και στοχευμένη εξατομικευμένη θεραπεία.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
901.930,11€

Χρηματοδότηση:
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-
ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β’ ΚΥΚΛΟΣ), ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΙΔΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΤΠΑ & ΤΣ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
https://demigod.ece.uowm.gr/